Frågor och svar om pH-kalk

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får kring pH-kalk och de svar vi brukar ge;

Varför bör jag äta pH-kalk?

Den moderna människan är en försurad varelse. I en frisk miljö skulle vi dagligen druckit källvatten innehållandes naturliga Kalcium och Magnesiumkarbonater med mineraler från berg kring källan. Om man äter kalk dagligen kompenserar man förlusten (och fyller på extra för att uppväga även de onaturliga syrorna). Via vår basiska kalk får man i sig stora mängder Syre (O), som är den stora basgöraren. Vidare fyller man också på av Magnesium och Kalcium, de två mineralerna som går åt först i kroppen när det är syrebrist.

Vad är kroppslig försurning? 

Våra kroppar är naturliga syrafabriker. En tänkt tanke efterlämnar en syra, och varje blinkning likaså. Dessa syror försöker kroppen direkt att göra sig av med, via urin, tårar, svett & utandning. Slutar vi andas dör vi inom kort. Syret är det i särklass viktigaste ämnet för oss. In med syre - ut med syra. Grunden för liv. I en frisk miljö klarar kroppen balanseringen själv. Men i det urbana samhället utsätts vi för sur luft, dött vatten, mat med närings/syrebrist, stress, kemikalier, kompakt träning, osv. Dessa onaturliga påfrestningar på kroppen gör att den inte kan göra sig av med allt slagg. Detta ger i sin tur fel i den grundläggande biokemin och leder till så kallade obotliga tillstånd - till synes utan orsak.

Hur och när äter man pH-kalk?

Du kan äta kalk när som helst på dagen. Dock på fastande mage, så morgon och kväll är optimalt. Gärna en halvtimme före, eller en timme efter, matintag.

Vilken dos tar jag?

När vi började med pH-kalken 1989 rekommenderade vi 1-2 tsk för kroppsbalans. I dag rekommenderar vi upp till 3 msk per dag, på grund av stora påfrestningar i miljö och samhälle. Särskilt du som bor i en stad bör råga dessa matskedar på grund av högre stress/giftpåslag i miljön. Obs! - pH-kalk kan inte överdoseras! Kroppen tar bara upp den mängd mineraler som den har behov av/kapacitet för.

Hjälper kalken i alla åldrar?

Ja. Det är aldrig för sent att fylla på och laga kroppen. Och aldrig heller för tidigt att börja. Det är ett biologiskt behov för människor i alla åldrar att syresätta kroppen.  

pH-kalk som solskydd?

Pigmenteringen av huden är, om man generaliserar, ett spel mellan UV-ljus, D-vitamin & kalcium. Solen är den i särklass bästa källan för D-vitamin-tillverkning. Men de flesta glömmer att hormonet D3 måste möta kalcium (främst från tarmen) annars händer det inte så mycket med solskyddet. Har man inget kalcium i tarmen tar kroppen av skelettet tills det inte går längre, dvs - kroppen bränner hellre huden snarare än att öka benskörheten. Man kan även bli mer benskör medan kroppen försöker skydda sig. Det talas ofta om D-vitaminbrist, men kanske bör man hellre utgå ifrån kalciumbrist. Tar man således kalcium innan och under tiden man vistas i solen så bildar kroppen D-vitamin och pigmenterar/skyddar huden, samt bildar ny skelettvävnad. Räkna med en solfaktor motsvarande 10-12 när du äter pH-kalk i solen. Dosera 2-3 matskedar i en stor PET-flaska vatten som du dricker ur klunkvis under solbadandet.

pH-kalk mot benskörhet?

Ja, absolut. Eftersom man går på grundproblemet - försurningen - samtidigt som man fyller på skelettet med kalcium. Försurning är det samma som syrebrist, och när kroppen lider av detta blir den tvungen att ta kalcium istället, vilket leder till att skelettet kalkas ur. Man bör ge kroppen tillgång till mycket syre så att den inte behöver ta av skelettet.

Varför får jag diarré och huvudvärk av kalken?

Det är väldigt vanligt att man får diarré när man äter basisk kalk. Det beror på att man har mycket syror i tarmen. pH-kalk (CaMgCO3) består till hälften av Syre (O) och när det kommer ner i tarmen och möter syror som är Väte (H) blir det en basgörande reaktion som blir till H2O - alltså vatten. Det är så kroppen basgör - den bildar vatten av syrorna med hjälp av syre. Så, så länge du har syror i tarmen så blir det löst. Huvudvärk är inte heller ovanligt eftersom man börjar en utrensning och en omdaning av biokemin. Man kan likna det vid vad som händer när man t ex fastar - tungmetaller och gifter börjar röra på sig för att lämna kroppen och levern får en del att göra. Om du tänkte just på mängden så är det först vid matskedar som syret kommer så pass långt som till huvud och tjocktarm.

Har hört att kalket kan fastna på ställen i kroppen?

Att Ca skulle fastna är ett helt fel påstående. All Ca som man får i sig oralt antingen det är pH-kalk, Kalciumlaktat, -citrat, mjölk, sesamfrön etc, går rakt till skelettet. Ca är det viktigaste mineralet för kroppen och har därför egna körtlar (bisköldkörtlarna) och dessa har som uppgift att sköta Ca-omsättningen i kroppen. Så när vi får i oss Ca så skickas det rakt till skelettet och går in i det genom osteoblasterna. Om sedan kroppen behöver Ca nånstans så bryts skelettet ner med hjälp av osteoklasterna och går sedan vidare dit det behövs. Kroppen använder i första hand syre för att basgöra, men vid brist på syre använder den sig av alkaliska mineraler, och då främst Ca för det har kroppen lagrat i skelettet. Orsaken till att det blir Ca-ansamlingar på ett ställe i kroppen (njursten, kalkavlagringar i blodådror, kalkaxel osv) är att det där i första läget finns syror och syrebrist. Kroppen använder Ca som en akutåtgärd i väntan på syre. Det Ca som kroppen använder tas alltid ifrån skelettet och inte något annat. Så ska man akta sig för Ca så får man akta sig för sitt skelett. Anledningen till att vi använder en naturlig, basisk kalk är för att den till hälften består av syre och det är den vi är ute efter (CaMgCO3). Ca Mg är bara bärare av syret och är svårupptagliga. Kroppen tar bara upp det den vill ha och resten går ut med avföringen. Ju mer Syre man har i kroppen desto mindre alkaler behövs. Så påståendet att Ca i pH-kalk skulle fastna nånstans i kroppen är helt felaktig. Kroppen är oerhört smart och logisk. Jag (Sara) har personligen ätit ca 200kg pH-kalk under snart 12 år och det finns inget lagrat nånstans - utom i skelettet då!

Jag är blodgivare - är det ok att lämna blod nu när jag kalkar?

Jag (Marcus) är blodgivare sedan 20-år. Blodet blir ju bara bättre med ett fint pH-värde. Jag åt själv järntabletter mellan tappningarna för att hålla bra värden. Då jag dessutom tränade hårt behövdes det verkligen. När jag senare började med pH-balans produkter (som kund i början) fann jag snart att med nässlan behövdes inte längre järntabletter.

Vad är skillnaden på Björkaskan och kalken?

Båda är basiska och bygger på mineraler bundna till basisk karbonat - pH-kalken kalcium/magnesium och björkaskan kalium (CaMgCO3 och KCO3). Kalk skulle vi alla fått i oss i vårt dagliga vatten men där fattas det i princip överallt idag p.g.a. försurningen. Så kalk är egentligen en stor och viktig del i vår kost för att balansera upp de syror vi får i oss och bildar i kroppen. Björkaskan är inte en del av vår föda utan en kur man gör när man är sur för att snabbt höja pH-värdet i kroppen. Det gör man när man har mycket försurning och behöver komplettera kalken i basgörningen. Björkaska är effektivt mot ödem och för vätskebalansen samt i cancerbehandlingar. pH-kalken är även det bra i ovan fall, men även bl a vid all slags värk, magkatarr, svamp, sömnproblem, osteoporos osv. Kalken tar man varje dag men björkaskan tas som kurer då och då (om man inte har allvarlig försurning). Var och en för sig eller samtidigt.

Kosttillskott ska väl vara så lättupptagliga som möjligt, som exempelvis kelaterat kalcium, men er pH-kalk verkar ju inte vara det. Varför?

Nej, vi tycker inte alls att kosttillskott ska vara manipulerade till att bli lättupptagliga. Kroppen måste få en chans att identifiera ett ämne och avgöra själv hur mycket den behöver ta upp för tillfället, precis som den gör med vilken mat som helst. När något manipuleras för att smita förbi kroppens mekanismer – vilket är vanligt i kosttillskottsbranchen marknadsföring av lättupptagliga varianter - kan en stor mängd följdproblem uppstå på grund av överdosering mm. pH-Kalk kan man inte överdosera. Har man allvarliga kalcium/magnesiumbrister kan man alltså bara äta mer, precis som med mat. Det kan man inte göra med lättupptagliga produkter. 

Hittar du inte svar på DIN fråga om pH-Kalk, kalcium/magnesium, ph-balansering eller likande här? Fråga oss direkt på 031 - 22 00 44 eller info@phbalans.com. 

Intressanta fakta

Människan består i princip av 4 grundläggande ämnen. Om man väger ca 70 kg är dessa ämnen fördelade enligt: 46 kg Syre (O) i form av syrgas (O2)
7 kg Väte (H) i form av hydratjoner (OH)
13 kg Kol (C) tillsammans med syre & väte-kolhydrat
2 kg Kväve (N) (proteiner)

Sedan har vi nästan 2 kg Kalcium (Ca) och Fosfor (F) varav det mesta bundet i skelettet. Resten är spårämnen. Lustigt nog är det just dessa många snöat in på. Man klarar sig ganska länge utan att få i sig dessa ämnen varje dag. Syret klarar vi oss bara utan ett par få minuter - sedan dör vi. Väte, kol och kväve binder upp, späder ut och tränger undan syret. Därför gäller det för oss att hjälpa kroppen hålla en god balans mellan syre och övriga tre ämnen som tullar på syret. Syret är viktigast av allt - och också det vi alla har brist på idag, tyvärr.