Vad innehåller egentligen margarinet som du steker i , bakar av och som du brer på ditt dagliga bröd? Det pratas mer och mer om hur viktigt det är att vi äter rätt sorts fett. Vi borde vägra äta margarin och hålla oss till smör och kallpressade oljor, säger Gunnar Lindgren som samlat mängder av forskningsresultat om margarin.
Tillsatser och processer gör margarinet cancerframkallande och ökar problemen med hjärtsjukdomar, astma, allergier, sterilitet och fetma.
I processen för att få bort lukt och smak ur oljan används natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering (upphettning till 230 grader). Denna upphettning ger höga halter av bl a. bensapyren som är synnerligen cancerogent. I Sverige finns det inget gränsvärde för bensapyren annat än för rökarom. I margarin finns 30 gånger mer. Det används också lösningsmedel för att tvätta ut och sönderdela oljorna, i Sverige mest hexan (en bensin), men i utlandet används än farligare ämnen t ex. högcancerogent trikloretylen. Med bara kallpressning skulle man inte få ut nog med fett.
Lösningsmedel används också för att tillföra vitaminer och smakämnen. Det är tillåtet att frakta matoljor i kemikalietankers efter frakt av aceton och hundratals andra farliga ämnen.
För att få ett fastare stekbart margarin härdades det förr med nickelspån. Det gav en sorts fetter, transfetter som inte finns i naturen och som kroppen har mycket svårt att hantera. Detta förbjöds efter forskarlarm 1995 för oss vanliga konsumenter, men det finns fortfarande kvar i industrimargarin och finns därför i t ex färdiglagad mat, kakor, godis och billig choklad.
Vilket matfett ska man då använda på sitt bröd? Enligt Gunnar Lindgren är Bregott är ett godtagbart alternativ, trots att rapsoljan inte är kallpressad, men han försöker påverka tillverkaren att ändra detta.
Läs mer om detta och om eldsjälen Gunnar Lindgren som kämpar mot margarinindustrin, på hans hemsida http://www.gunnarlindgren.com