Chaga eller sprängsticka är en svamp som naturligt växer på björkar i det norra barrskogsbältet i norra Skandinavien, norra USA, Canada och Ryssland.

Tickan växer på björkens stam, men är inte helt vanlig då man räknar med att den växer på 1 av 5000 björkar. Den är ganska lätt att känna igen då den är kolsvart med en skrovlig yta som ser bränd ut.

Chaga är en aggressiv parasit som får björken att utveckla knotor och växer under barken. När den är fullgången spränger den barken.

Kuriosa om chaga

Sprängticka som svamp kallas också chaga från ryskan. I Sverige används både sprängticka och chaga inom medicinen och hälsokosten. Som hälsokost kan chaga användas både till te, kaffe och avkylt i smoothies. Chaga sägs ha effekt mot psoriasis och följdsjukdomar av diabetes. Den kan även tas för att stärka immunförsvaret.

Chagan har inte alltför länge varit populär som kosttillskott, men är långt ifrån en nyhet inom folkmedicinen, då den har använts som medicinsk läkesvamp sedan medeltiden i Ryssland och Asien.

I Sibirien kallas chagan “odödlighetens svamp”, ”Gåvan från Gudarna” eller ”Gåvan från Himlen”.

Vad innehåller chaga?

Chaga innehåller en mängd olika ämnen som tillsammans utgör chagans hälsosamma egenskaper, som fytonäringsämnen och immunaktiverande polysackarider som boostar immunförsvaret och stimulerar ett försvar i cellerna, och minskar risken för bakterie, virus och tumörsjukdomar.

Den innehåller betulinsyra som tas upp av björkens sav, ett aktivt ämne som hjälper mot infektioner, förbättra blodfetterna och minska plackbildning i kärlen. Betulin verkar även öka insulinkänsligheten och på så sätt minska ett förhöjt blodsocker, samt melanin som förbättrar och skyddar hår, naglar och hud.

Svampen innehåller även fytonutrienter som dämpar inflammation, aktiverar vårt immunförsvar och stärker en naturlig avgiftning i kroppen.

Svampen innehåller dessutom Ergosterol som är en form av D-vitamin, men även aminosyror och andra spårämnen.

Att själv plocka Chaga

Med lite tur kan du själv hitta och plocka Chagan. Skörda inte nära vägar eller andra platser där det kan finnas föroreningar och man bör helst plocka svampen under vinterhalvåret då temperaturen sjunkit till under 5 grader. Svampen kan man sedan skörda till dess saven börjar rinna på våren. Under det kalla vinterhalvåret innehåller den mest näringsämnen.

Man bör aldrig plocka hela Chagan utan helst bara cirka 80 procent av svampen, annars växer den inte ut mera igen, därför är det bäst att välja stora tickor. Skörda aldrig den första du hittar utan vänta till den andra du ser, så gynnas återväxten då den har möjlighet att sprida sig vidare.

Vissa sprängtickor kan man bryta loss och andra behöver skäras loss med kniv, men var varsam med trädet! Kom ihåg att Chagan inte går under allemansrätten, så fråga innan du plockar om den inte växer på en björk som du själv äger.

Att ta vara på din chaga

Svampen behöver genast tas om hand, annars kan den börja mögla, då den är ordentligt fuktig inuti. Man kan koka chagan, färsk eller torkad, hel eller i bitar i cirka en timmes tid. Tickan kan återanvändas 5 – 6 gånger, till dess dekokten inte längre får någon färg Ju fler gånger den kokas, desto längre tid behöver svampen kokas för varje gång.

Vill du torka tickan så dela den i småbitar och torka i torkskåp eller i ugn i cirka 40 grader. Torkad chaga kan pulveriseras. Förvara torkad eller pulveriserad chaga i en tätslutande glasburk.

Positiva hälsoeffekter med chaga

  • Det sägs att den förbättrar blodfetterna och förhindrar plackbildning i kärlen.
  • Chaga verkar sänka blodsockret och förbättra vår insulinkänslighet.
  • Det sägs även att chagan kan förbättra redan uppkomna “skador” av en långvarig diabetes.
  • Lindrar psoriasis
  • Kan förbättra leversjukdomar

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar med chaga.

Bra att veta vid användning

  • Vid graviditet och amning finns inte tillräckligt med information om chaga för att med säkerhet kunna säga att det är riskfritt.
  • Använd chaga med försiktighet om du har en autoimmun sjukdom som MS, SLE eller RA då den aktiverar immunförsvaret och kan förvärra symtom från dessa sjukdomar.
  • Har du någon blödningssjukdom så undvik chaga då blödningsrisken kan öka med chaga.
  • Chaga kan sänka blodsockret, så har du diabetes som du medicinerar med insulin eller tabletter, så håll koll på blodsockret! Medicinerna kan behöva justeras till lägre dos om du använder chaga.
  • Vid kirurgi ska du sluta ta chaga två veckor innan planerad operation, på grund av chagans blodförtunnande effekt.

Dosering och användning

Blanda 2 teskedar ekologiskt chagapulver i en liter hett vatten.

Alternativt 1 matsked i två liter vatten som sakta får sjuda i 5 timmar under lock, vilket utvecklar smak och näringsinnehåll.

Alternativt 1 matsked pulver som får dra i 1 liter uppkokt vatten över natten. Drick som varmt te eller använd avkylt som bas i en smoothie.

Tinktur av chaga

För att komma åt alla de fettlösliga ämnena, betulin, betulinsyra och fytosteroler så kan man tillverka en tinktur av bitarna eller pulvret som blir över när man kokat den och inte ger mer färg i vattnet. Torka resterna oct ta en del torkad chaga till två delar okryddat brännvin i en glasburk. Sätt på ett lock och låt stå cirka fyra veckor i rumstemperatur.

Man kan behöva fylla på med mer sprit efter några dagar. När tinkturen är färdig så ska den silas genom ett filter och hällas upp i en mörk glasflaska..