I kryddhyllan i köket ryms det en hel del olika spännande smaker. En av de mer gyllene sådana är gurkmeja som sägs ha flera olika välgörande effekter på människans kropp. Här kommer du att kunna läsa lite mer om denna art som faktiskt är en del av familjen med ingefärsväxter!
Det gula pulvret
Denna nyttiga krydda har använts i många herrans år och härstammar från Sydostasien. Många förknippar förmodligen pulvret med Indien som faktiskt är den största producenten. Dock är den också populär att odla i bland annat Australien, Kina och Iran.
Du känner igen gurkmeja genom att den påminner en hel del om ingefära och är således en liten knubbig rot. Det är inte så konstigt med tanke på att de tillhör samma växtfamilj. Dess gula färg används inom flera olika områden både i köket och utanför. Bland annat är det denna krydda som adderas till curry för att det ska bli solskensgult och det används också i senap. Själva färgen som pulvret har beror på curcuminoider. Kryddan återfinns även inom industrin som råvara för färgämnen när till exempel läder, papper och trä ska färgas.
Och i och med att detta räknas som en av de absolut nyttigaste kryddorna som existerar i världen så har bland annat den asiatiska läkekonsten utnyttjat dess hälsosamma egenskaper. Nu verkar även den västerländska världen bli allt mer medveten om detta. Flera studier av gurkmeja pekar på att den har starka sjukdomsförebyggande och antiinflammatoriska egenskaper (bl.a den vetenskapliga studien av Bengmark, S).
Från stam till krydda
För att du ska kunna få fram gurkmeja i dess pulverform börjar man med att koka växtens jordstam. Därefter torkas den för att till sist malas till ett gult pulver. Ibland kan denna krydda också kallas för indiskt saffran. Eftersom smaken är något skarp kan det vara en god idé att blanda ut pulvret med exempelvis mandelmjölk eller kokosmjölk.
Beroende på vad du önskar för effekt kan du försöka få i dig mellan en till två teskedar om dagen upp till en matsked. Det bidrar med en naturligt läkande effekt. En fördel med kryddan är att den inte mister några av sina goda egenskaper då den värms. Dock ska du tänka på att mixa färsk gurkmeja med svartpeppar eftersom den aktiva ingrediensen som återfinns i just svartpeppar hjälper till att öka absorptionen.
Goda egenskaper
Så varför ska du få i dig detta gyllene pulver? Jo, det är väldigt antiinflammatoriskt och bär på ett flertal läkande egenskaper. I och med att just denna krydda har blivit så väldigt studerad genom åren och att den har utnyttjats inom folkmedicin i öst i flera tusen år är det ganska säkert att säga att du bör se över ditt intag per dag så att du inte går miste om alla dessa nyttiga egenskaper. En annan fördel med gurkmeja är att den kan hjälpa andra vitaminer på traven i och med att denna krydda förstärker deras effekt.
Listan på alla positiva egenskaper det gyllene pulvret bär på kan göras lång – men här kommer ett par punkter som kan vara intressanta att veta om:
- Förbättrar/Motverkar artrit
- Förhindrar/Förbättrar ögonsjukdomar
- Skyddar mot ateroskleros
- Förbättrar matsmältningen
- Reglerar blodsockernivån och ökar insulinkänsligheten
- Skyddar din lever
- Minskar risken för inflammationer
- Kinesisk och indisk läkekonst
Som tidigare nämndes har gurkmeja använts väldigt länge i öst i just medicinskt syfte. Bland annat har den kinesiska medicinen tagit vara på curcumin som finns i örten och utnyttjat dess antiinflammatoriska egenskaper. Detta har man bland annat kunnat använda som hudläkande medel liksom för att behandla smärta i magen.
Även inom den traditionella indiska läkekonsten som kallas för Ayurveda är curcumin populärt och utnyttjas också för att behandla flera olika besvär. Bland annat används det för att lindra reumatism och värk i muskler och leder. Likaså ses det som ett stärkande medel vid exempelvis bihåleinflammation, leverskador och hosta med mera.
Påstås kunna motverka Alzheimers
Det sker hela tiden ny banbrytande forskning och nu har man lyckats ta sig en ännu närmare titt på just gurkmeja och dess nyttiga innehåll. Forskare från Sverige, Danmark och Storbritannien har samarbetat och kommit underfund med den struktur som via små partiklar av äggviteämnen skapar en risk att drabbas av en aggressiv form av Alzheimers sjukdom. Och i den rapport som forskarna släppte under 2014 läggs förslaget fram om att curcumin kan vara det botemedel som krävs.
Alzheimers är som bekant en hemsk demenssjukdom som inte bara innebär lidande för den drabbade utan även för dennes familj och vänner. I dagsläget finns det dessvärre inte något botemedel att tillgå mer än bromsmediciner. Nu är förhoppningen att denna kryddas effekter ska kunna bli en viktig nyckel i steget att skapa ett botemedel.
Summa summarum är att gurkmeja är en krydda du bör investera i om du inte redan har den hemma i ditt skafferi!
Några gurkmeja recept
Gurkemejashot
1 dl vatten (alt. valfri juice)
1 rågad msk gurkmeja pulver
1 msk äppelcidervinäger
1 krm svartpeppar
1 tsk kanel
1 msk olivolja
1 msk citron
Blanda och drick.
Guldmjölk
Gurkmejapasta
0,5 dl gurkmeja
0,5 dl ingefära
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten
2,5 dl mjölk (valfri sort)
1 tsk gurkmejapasta
1 tsk kokosolja
1 tsk honung
Gurkmeja boost
2 dl ekologisk gurkmeja
2 dl nässelpulver
3 msk eko-ingefärspulver
1 dl MSM
1 dl malt nyponpulver (tar bort lite av beska smaken)
1 dl L-Glutamin
2 msk mald svartpeppar
Ta 2 msk av blandningen i ett glas vatten och 1-3 msk kokosolja och drick sakta.