Kakao, theobroma cacao är ett träd som växer vilt och odlas i de tropiska delarna av Afrika, Asien, Syd och Nordamerika och tillhör släktet malvaväxter. I släktet Theobroma finns 20 arter men endast sju av dessa används till kakao och chokladframställning.
Trädet kan vid gynnsamma förhållanden växa sig tio meter högt men hålls på odlingarna nere i lämplig höjd för att man ska kunna plocka bönorna. Blommorna och frukten växer direkt på stammen och grövre grenar, ett växtsätt som kallas för kauliflori. Själva fröet, eller kakaobönan sitter i fem rader inne i frukten, som är ungefär lika stor och har samma form som en amerikansk fotboll.
Kakaobönan är den växt som man framställer choklad av, vanlig ren bitter choklad gör man genom att trycka rostade kakaobönor mellan varma valsar, pulver framställs genom att man trycker fettet ur kakaon och torkar det, söt choklad gör man genom att tillsätta socker och vanilj till ren, eller bitter choklad och vit choklad innehåller kakaosmör, socker och torrmjölksprodukter.
Kakao i folkmedicin
Kakao har länge betraktats som enbart en godsak, men man har nu sett att kakaobönan kan ha medicinska egenskaper vilket man tidigare visste och även vissa folkgrupper ännu idag vet. Kakao har en gedigen kulturhistoria och har länge använts som medicinalväxt mot alla tänkbara symtom, framför allt mot sjukdom i hjärta och kärl, svimning, andnöd och trötthet.
Mycket talar för att det är flavonoler i kakaon som ger de gynnsamma effekterna, vilka också finns i vissa frukter, bönor, te och vin. Flavonoler är en undergrupp till flavonider som i sin tur är en undergrupp till polyfenoler.
En folkgrupp som kallas Kunaindianerna och lever på en ö utanför Panama i latinamerika äter stora mängder kakao per dag, berikad med stora mängder salt verkar vara förskonade från högt blodtryck, njursjukdomar, hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Men när de flyttar in till fastlandet och byter kost verkar detta skydd försvinna och de insjuknar som alla andra på fastlandet. Detta faktum stärker tron att flavanolrik kakao faktiskt har en skyddande effekt mot dessa sjukdomar.
Nyttigheter i kakaomassa
Kakao innehåller en del olika ämnen, inklusive antioxidanter som kallas flavonider, det är inte riktigt klart hur de fungerar men verkar orsaka en avslappning i blodkärlen som leder till lägre blodtryck. Kakao verkar också ha en hämmande effekt på trombocyterna, de blodkroppar som gör att blodet levrar sig, och tros därför kunna minska risken för blodproppar.
Flavonolerna i kakao verkar också antiinflammatoriskt genom att de hämmar T och B-lymfocyter vilka har en stor roll i inflammatoriska processer i kroppen. Flavonolerna verkar också som antioxidanter och kan skydda mot oxidativ stress. Man har också sett att insulinkänsligheten förbättras av ren kakao.
Kakao innehåller i övrigt mer än 300 verksamma ämnen som fenyl, etylamin och serotonin, ämnen som kroppen reagerar lusthöjande på. Utöver den tillfredsställelse som choklad ger när du äter den så innehåller kakao även en mängd andra olika näringsämnen och mineraler.
Hälsofördelar med kakaomassa
Observera att de studier som har gjorts på kakaons hälsofördelar är gjorda på ren kakao utan tillsatt socker eller mjölkprodukter.
- Blodtryckssänkande.
- Sänker ett högt kolesterol.
- Förebyggande effekt på sjukdom i hjärta och kärl.
- Verkar lindrande vid kroniskt trötthetssyndrom.
- Kan förbättra leverfunktionen.
- Kakao kan förbättra mental funktion.
- Kan minska risken för förstoppning.
- Kan minska insulinresistens.
- Kan förbättra rörelseförmågan hos personer med parkinsons sjukdom.
- Kan ha en stoppande effekt på en lös mage.
- Lindrar symtom vid bronkit.
- Lindrar symtom vid astma.
Biverkningar
Vid normal konsumtion verkar inte kakao ge några biverkningar, men vid hög konsumtion kan kakao ge hjärtklappning, sömnlöshet och oro, då kakao innehåller ämnen som är besläktade med koffein. Kakao kan även ge förstoppning, migrän och tarmbesvär vid stor konsumtion.
Varning och försiktighet
- Vid graviditet och amning ska inte mängden av kakao överdrivas då koffeinet passerar både till placentan och i modersmjölken.
- Kan ge diareè vid stora mängder
- Kan utlösa migrän hos känsliga personer
Användning och tips
Det är nog bara fantasin som kan sätta en gräns på vad man kan använda kakao i. Kanske du vill äta några knappar som de är för att stilla ett sötsug, använda dem i efterrätter , bakning, i en härlig mjölkchoklad eller varför inte i superfoodsnack som dadelbollar.
Kakaobönorna till denna kakaomassa skördas för hand där de blir inspekterade och utvalda av mognadsgrad för högsta kvalitet. Sedan får de jäsa för att bland annat minska sin bitterhet. Efter jäsningen torkas bönorna för att sedan krossas och malda inför conchning. Kakaomassan tempereras, för att sedan droppas till chokladknappar.
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/15970/LKT1107s324_325.pdf
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-choklad-kan-minska-risken-for-formaksflimmer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25901348