Kokos i alla dess former, bra för kroppen och på olika sätt. Här tittar vi närmare på kokosolja (kokosfett). Vad gör oljan bra och hur ska du använda den?
Vad i kokosoljan är hälsofrämjande?
- Laurinsyra är nästan 50% av kokosoljans fettsyror, den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp. Just laurinsyran anses påverka hälsan mest positivt.
- Kaprylsyra är en fettsyra som även hittas i bröstmjölk. Den gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, hjälper immunförsvaret, samt skyddar mot infektioner och motverkar Candida (en dålig svamp som kan förekomma i tarmen).
Dessa två fettsyror hjälper kroppen och ger oljan dess hälsoegenskaper. Kokosoljan sägs också hjälpa till att återställa kroppsfetterna, balansera insulinnivåerna och skydda levern.
Hur mycket och när ska jag äta kokosolja? Ta 2-5 msk fördelat under dagen, ät som det är eller blanda det i maten.
Hur skiljer sig kokosolja från andra oljor? Den mest uppenbara skillnaden är att kokosolja inte är flytande i rumstemperatur. Först vid ca 25 grader smälter kokosfett till kokosolja. Anledningen är kokosoljans fördelning av mättade, omättade och fleromättade fettsyror. Den innehåller mest mättade fetter.
Men mättade fetter ska undvikas, eller? Ja, men det finns olika sorters mättade fetter, och kokosoljan har ett mättat fett med korta fettkedjor som kroppen kan bryta ner utan att gallan måste jobba, och de hälsosamma fettsyrorna hjälper även kroppen att fungera bättre.
Fakta om kokosolja
Kokosolja du kan köpa idag framställs på tre olika sätt:
– Kallpressad
– Varmpressad
– Extraherad/raffinerad
Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, och den ska vara ekologisk. Du ska inte välja något annat alternativ. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Kokosoljan ska ha den naturliga kokoslukten och smaken kvar, och färgen ska vara vit eller aningen ljusgul. Den gör bäst nytta genom att
– Ätas som den är
– Blandas i mat som inte upphettas
– Användas i egentillverkad hudvård och hårvård
Vanligtvis benämns kokosoljan som virgin eller extra virgin när den är obehandlad, precis som en olivolja.
Den ekologiska doft- och smakfria kokosolja är också bra. När smak och lukt ska försvinna behandlas oljan genom att ångdestilleras. Oljan blir då uppdelad, och bara vissa fettsyror blir kvar. Oljan behandlas i höga temperaturer (180-270 grader) mellan 30 min till 1,5 timme. Kokosoljan blir stabilare, får bättre hållbarhet, och blir en produkt utan doft eller smak. Är kokosoljan ekologisk från början blir den inte mindre ekologisk, även om den destilleras.
Den doft- och smakfria olja är mer lämplig att använda för:
- Stekning, bakning och mat som upphettas
- I hudvård där lukt och smak inte är önskvärd
- Som basolja för massage
- Som basingrediens för tvål, lotions, salvor, badolja, badsalt m.m.
- Den är bra som bärare för essentiella oljor
- Till hårinpackningar
- För dess anti-septiska och anti-bakteriella förmåga
En kund på vår facebook-sida tipsade om att göra eget bordsmargarin med kokosolja. Då är den doft/smakfria kokosoljan väldigt bra. Du får ett fullvärdigt alternativ till bordsmargarin där kokossmaken kanske inte alltid passar.
Temperaturer och kokosolja
Kokosolja rekommenderas för stekning eftersom den tål höga temperaturer, men det är inte hela sanningen. En virgin-olja klarar inte samma temperatur (177 grader), den destillerade oljan klarar ca 200 grader och är bättre att använda. Varför är det så?
Oljans rykpunkt säger till
När du värmer oljan går temperaturen till en punkt där oljan ryker till. Det är temperaturen för oljans rykpunkt. När den når rykpunkten börjas transfetter att bildas, smak och näringvärde försämras. En virginolja innehåller känsligare fettsyror som blir transfetter vid en lägre temperatur. Når du rykpunkten, häll ut oljan och börja om innan du börjar steka.
Fler användningsområden
- Använda kokosolja vid eksem och för att lindra psoriasis.
- Klåda från mindre hudutslag lindras snabbt med kokosolja.
- Prova den för att hindra fotsvamp, det sägs ha bra effekt.
- Kokosolja gör huden mjuk, minskar rynkor och fläckar. Under vintern är det bra då huden kan vara extra torr. Huden blir len, det fungerar på hela kroppen.
- Även ansiktet där du kan smörja under ögonen för att minska svullnad, påsar och rynkor.
- Mot mjäll genom att massera lite kokosolja i hårbotten, låt det sitta i minst 10 minuter eller över natten om du orkar sova med badmössa på och handduk över kudden. Schamponera ut som vanligt.
Kokosolja som hårinpackning
Är håret tovigt, spretigt, torrt eller glanslöst kan kokosolja hjälpa som hårinpackning. Det är väldigt enkelt och gör håret mjukt och fint.
En behandling med kokosolja är återfuktande och något du gör innan du duschar eller ska sova. Du behöver:
– Kokosolja
– Hårklämma
– Duschmössa
– Hårtork (om du vill)
Gör så här:
– Ta en handfull kokosolja i handen
– Fördela den i håret så håret blir mättat av oljan
– Beroende på hur långt hår du har kommer du behöva olika mycket olja och även behöva använda hårklämman för att sätta upp håret.
– Ta på dig duschmössan och låt sitta i minst 30 minuter, eller 15 minuter om du värmer med hårtorken. Värmer du med hårtorken tränger oljan in i håret bättre.
Du kommer behöva tvätta igenom håret minst två gånger för att få bort oljan, fokusera på hårbotten och var försiktig med hårtopparna. Behandlingen kan du göra hur ofta du vill. Är håret trött och slitet, gör den oftare för att få bättre glans.